There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
forebygging.no
Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 13114k
(Skriv inn koden over.)

 

Unngå kjøring "dagen derpå"

Nattens alkoholinntak setter spor i kroppen og kan være med på å gjøre deg til en dårligere sjåfør dagen derpå, selv om du teknisk sett er edru. Nedsatt reaksjonstid og konsentrasjonsevne er dårligere dagen derpå. Også dehydrering, som er svært vanlig etter høyt alkoholinntak, kan virke på reaksjonstid og konsentrasjon.

Gudrun Høiseth ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, sier i et intervju i VG at det er gjort en del studier der man har sett på effekten av både kjøring dagen derpå og konsekvenser av kjøring med fyllesyke. Det finnes ikke overbevisende grunnlag for å si at man er farligere i trafikken når man kjører dagen etter inntak av alkohol, selv om man er promillefri. Men det kan kanskje være farligere å kjøre med fyllesyke. I rundt halvparten av studiene som foreligger er det påvist at reaksjonstid og konsentrasjonsevne er dårligere dagen derpå. Også mangel på søvn og dehydrering, som er svært vanlig etter høyt alkoholinntak, kan virke på reaksjonstid og konsentrasjon.

Flere internasjonale studier viser at fyllesyke førere har lengre reaksjonstid, gjør flere feil, vingler mer og har problemer med å holde konstant hastighet - selv om promillen fra nattens inntak er borte. Samtidig er det mangel på studier som viser sammenheng mellom fyllesyke og ulykkesrisiko i trafikken. I følge Høiseth er det gjennomført tre større studier med kjøring, en på lukket bane og to i simulator. De viser noe effekt av fyllesyke, men relativt beskjeden, og ikke på noen måte samme effekt som høy alkoholpromille gjør i forhold til ulykkesrisiko.

En undersøkelse gjort av analyseselskapet YouGov tidligere i høst omhandler nordmenns kjørevaner i etterkant av alkoholkonsum. Selv om 52 prosent venter med bilkjøringen i minst 12 timer etter de har drukket, er det likevel hele 12 prosent som kjører bil 1-5 timer etter at de har drukket alkohol. Undersøkelsen viser videre at personer fra Oslo er de som venter lengst, mens trøndere og nordlendinger er de som setter seg bak rattet raskest etter at de har inntatt alkohol. Kvinner er i noen grad flinkere til å vente med å kjøre enn menn. 7 prosent av kvinnene svarer at de kjører 1-5 timer etter at de har drukket, mens 15 prosent av mennene svarer det samme.

Det kan se ut som om mange glemmer den farlige «dagen derpå-promillen» og setter seg i bilen og kjører tidlig neste morgen etter eksempelvis julebordet. Selv om man føler seg edru, kan man fremdeles ha promille og være en fare for seg selv og andre i trafikken. Tall fra utrykningspolitiet viser at antall anmeldelser grunnet promillekjøring har holdt seg ganske stabilt de siste ti årene. Hvert år blir mellom 8.500 – 9.000 mennesker anmeldt for promillekjøring.

Les mer om saken >> abcnyheter.no

Fakta om kjøring i påvirket tilstand >> fhi.no

Oversikt over promillekalkulatorer >> rustelefonen.no

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
13.12.2013

2013@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Lorem ipsum dolor sit amet, meis maiestatis pri et. Duis dolor lobortis at eos, sapientem hendrerit mei ex. Id dicat scripta cum, pericula adolescens in vix.