There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
forebygging.no
Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: wwq0r3
(Skriv inn koden over.)

 

Ungdom får sprit levert på døra

Egne sprittaxier sørger for å levere smuglet sprit hjem til norsk ungdom. Sprittaxiene er biler som kjøres av personer fra østeuropeiske land. De leverer etter å ha blitt oppringt for avtale om tid og møtested.

Opprinnelig startet denne praksisen på Vestkanten i Oslo, men trenden ser ut til å ha spredd seg til flere steder i Norge. I følge politioverbetjent Hanne Persson ved Majorstua politistasjon i Oslo, finner disse selgerne seg et marked der det er etterspørsel.

Denne praksisen er problematisk på flere plan. Først og fremst er det ulovlig å selge smuglersprit i Norge. Videre leverer disse sjåførene ut spriten uten å stille spørsmål om hvor gamle mottakerne er, og dermed blir sprit lettere tilgjengelig for mindreårige. De unge har ikke erfaring med, eller kunnskap om hvordan de reagerer på sprit, og på hvor lett det er å drikke for mye. De drikker sprit som de drikker øl og rusbrus, og skjønner ikke at virkningen kommer fort og kraftig. Det er heller ikke noen kontroll med kvaliteten på innholdet i det som befinner seg i disse spritflaskene som leveres hjem til de unge. Politiet har beslaglagt en del spritflasker og sendt dem til analyse. Hittil har det meste vist seg å være polsk vodka eller vodka fra andre østeuropeiske land, men erfaringen er at det ikke alltid viser seg å være sprit i slike flasker.

Erfaringene fra Oslo er at ungdom har vært åpne overfor politiet og vist fram mobiltelefoner hvor det er lagret ett eller flere telefonnummer til sprittaxier. Det er et velkjent fenomen blant unge å spre telefonnumrene videre.

Politiet i Oslo har begynt å bruke foreldremøter på ungdomsskolene til å advare foreldre mot sprittaxiene. Begrunnelsen er at foreldrene bør informeres om denne praksisen, og innse hvor enkelt det er for de unge å skaffe sprit. På foreldremøtene oppfordrer politiet de voksne til å ta en alvorsprat med sine barn om hvor farlig dette kan være.

 

Kilde >> dagsavisen.no

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
11.11.2013

2013@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Lorem ipsum dolor sit amet, meis maiestatis pri et. Duis dolor lobortis at eos, sapientem hendrerit mei ex. Id dicat scripta cum, pericula adolescens in vix.