There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
forebygging.no
Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: o7y2h8
(Skriv inn koden over.)

 

Tvillingforskning viser at hasjmisbruk er svært arvelig

Ingen vet på forhånd om de er arvelig disponert eller ei. Man må bruke for å bli misbruker. Bruken vil trigge misbruket hos dem som er genetisk disponert og denne sårbarheten er mye sterkere enn vi tidligere antok, sier forsker Eivind Ystrøm.

Narkotikamisbruk – og særlig cannabismisbruk – er mer arvelig enn tidligere antatt. Oppvekstmiljø og tilgjengelighet er viktig for om man prøver ut narkotika. Noen få av alle som prøver, blir misbrukere. De fleste av disse har en genetisk sårbarhet som de ikke kjenner til på forhånd. Dette kommer fram i en ny stor studie fra Folkehelseinstituttet.

Forskerne Eivind Ystrøm og Ted Reichborn-Kjennerud fra Folkehelseinstituttet og samarbeidspartnere ved Virginia Commonwealth University i USA, har undersøkt arvbarheten av narkotikabruk og -misbruk. Forskerne har benyttet data fra tvillingregisteret i Virginia, og denne studien brukte opplysninger fra nesten 1800 mannlige tvillinger født i perioden 1940 til 1974.

Ystrøm sier videre at dette betyr at man i folkehelsearbeidet må jobbe for at så få som mulig får anledning til å prøve narkotika. De personene som bærer på en genetisk disposisjon for å bli avhengige, kan ikke på forhånd vite om de er sårbare.

 

Les mer om saken >> fhi.no

Les det engelske sammendraget, og få tilgang på artikkelen i tidsskriftet >> behavior genetics

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
05.12.2013

2013@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Lorem ipsum dolor sit amet, meis maiestatis pri et. Duis dolor lobortis at eos, sapientem hendrerit mei ex. Id dicat scripta cum, pericula adolescens in vix.