There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
forebygging.no
Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 3524d8
(Skriv inn koden over.)

 

Rapport viser sammenheng mellom skadevold, rus og uteliv

Halvparten av voldstilfellene som ble registrert av Oslo skadelegevakt i 2012 skjedde i helgene og involverte ruspåvirkede personer. Mange av voldstilfellene skjedde på skjenkesteder, enten inne på barer og restauranter, eller som følge av bråk i køen på vei inn på utestedet eller utenfor på gaten.

Vold i Oslo har et betydelig fokus fra medier, politikere og offentlig forvaltning. For den som utsettes for vold er det en hendelse som også ved mindre fysiske skader kan sette dype spor og prege personen senere i livet. For å kunne iverksette hensiktsmessige og effektive tiltak, er det viktig å sikre best mulig dokumentasjon fra helsevesen, politi og andre offentlige instanser. Helsedirektoratet gav Oslo skadelegevakt i oppdrag å gjennomgå alle voldsskader behandlet i 2012.

Alle pasienter behandlet på Oslo skadelegevakt eller Ullevål sykehus etter en voldsskade i 2012 ble registrert. 3334 personer ble i 2012 behandlet ved Oslo skadelegevakt etter en voldsepisode. Økningen fra tilsvarende voldsregistrering i 1994 er 31 %, helt parallelt med befolkningsveksten i byen. 111 pasienter ble kjørt i ambulanse direkte til Oslo universitetssykehus, Ullevål. Dette er en tredobling fra 1994 da bare 37 pasienter ble fraktet i ambulanse direkte til sykehus.

Resultatene viser at det er de unge voksne som utsettes for vold. 78 % var i aldersgruppen 16 til 40 år. Sammenlignet med 1994 er økningen størst for aldersgruppen 21-30 år. Nær tre fjerdedeler var menn, det samme som i 1994. I forrige undersøkelse fant man en markant økning av voldsskader i årets tre siste måneder (julebordsesongen). En slik årstidsvariasjon ble ikke gjenfunnet i 2012, der antallet pasienter var 250 til 300 per måned gjennom hele året. Ca. 50 % av volden skjedde lørdag og søndag. Tre fjerdedeler av volden på eller utenfor et skjenkested i Oslo sentrum var registrert mellom midnatt og klokken 03.00.

56 % av pasientene i 2012 ble registrert som ruspåvirket på skadetidspunktet. 663 voldstilfeller er registrert på skjenkesteder i 2012. 60 prosent av tilfellene fant sted inne på barer og restauranter, resten som følge av bråk i køen på vei inn eller utenfor på gaten. Volden utføres i 56 prosent av tilfellene av en person som er ukjent for offeret. Dørvakter er den yrkesgruppen som står registrert med flest yrkesskader

Les rapporten >> Vold i Oslo 2012 – Oslo skadelegevakt

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
10.12.2013

2013@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Lorem ipsum dolor sit amet, meis maiestatis pri et. Duis dolor lobortis at eos, sapientem hendrerit mei ex. Id dicat scripta cum, pericula adolescens in vix.