There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
forebygging.no
Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 8t6nad
(Skriv inn koden over.)

 

Mindre pengespill blant ungdom

I 2007 ble pengespillautomatene fjernet fra det norske markedet. Etter forbudet økte pengespillingen på andre arenaer, som for eksempel på internett, men likevel har det totale omfanget av pengespill blant ungdom gått ned.

Dette kommer frem i en studie gjennomført av SIRUS-forskerne Ingeborg Rossow, Marianne Bang Hansen og Elisabeth Storvoll. Studien er publisert i tidsskriftet Nordic Studies on Alcohol and Drugs.

Pengespill på automater har tradisjonelt vært det vanligste og mest problemskapende pengespillet blant ungdom. I 2007 ble pengespillautomater fjernet fra det norske markedet.

Studien er basert på to spørreundersøkelser blant elever i både ungdomsskole og videregående opplæring. Den første undersøkelsen ble gjennomført året før forbudet trådte i kraft, med nærmere 5000 respondenter. Den andre spørreundersøkelsen ble gjennomført i 2008, et år etter at forbudet ble innført, med i underkant av 4000 respondenter. Forskerne har sett på hvilken betydning fjerning av pengespillautomater har betydd for spilleatferden til ungdom i Norge. Fokus har vært på ungdom generelt, i tillegg til de ungdommene som allerede hadde et eksisterende spilleproblem.

Resultatene viste at alle ungdommene totalt sett spilte mindre etter at pengespillautomatene i 2007 ble fjernet fra kiosker og dagligvarebutikker. Året etter forbudet ble det registrert en økning i pengespill på andre arenaer, eksempelvis på internett, men det totale omfanget av pengespill blant ungdom hadde gått ned.

Forskerne viser til at det kan være usikkerhet knyttet til fortolkningen av resultatene, fordi resultatene varierte med ulike indikatorer på spilleproblemer. Det var en nedgang i andelen med selvopplevde spilleproblemer, men screeningsverktøyet SOGS-RA viste en økning i andelen risiko- og problemspillere. Samtidig var det imidlertid en nedgang i hvor ofte disse spillerne spilte pengespill og det var færre med selvopplevde spilleproblemer.

Konklusjonen i studien er at ungdom med og uten et problematisk forhold til spill ser ut til å spille mindre etter fjerningen av spilleautomatene.

 

Les artikkelen "Changes in youth gambling after the removal of slot machines in Norway" >> sirus.no

 

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
01.11.2013

2013@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Lorem ipsum dolor sit amet, meis maiestatis pri et. Duis dolor lobortis at eos, sapientem hendrerit mei ex. Id dicat scripta cum, pericula adolescens in vix.