There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
forebygging.no
Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 436b80
(Skriv inn koden over.)

 

Ny bok: Ungdom, rus og marginalisering

Mens voksenbefolkningen i Norge drikker mer og mer, har de unges rusbruk gått ned i løpet av de siste 15 årene. Hva har skjedd med ungdomskulturene? Hvordan har oppvekstsituasjonen forandret seg? Hva har skjedd med voksenrollen i det moderne samfunnet? Dette er noen av spørsmålene Tormod Øia belyser i boka «Ungdom, rus og marginalisering».

Boka bygger på funn og resultater fra den store Ung i Oslo-undersøkelsen 2012, som ble gjennomført som en Ungdata-undersøkelse. Ungdata er et kvalitetssikret system for gjennomføring av lokale spørreskjema-undersøkelser blant elever på ungdomstrinnet og i videregående opplæring. Tilsvarende undersøkelser gjennomføres ulike steder i landet. Dette gjør det mulig å sammenlikne oppvekstmiljøer i ulike kommuner. Øia ser i boka på hvilke endringer som har skjedd over tid og hvordan Oslo avviker fra resten av landet.

Boka gir en omfattende gjennomgang av teorier eller årsaker til hvorfor unge drikker, eller hvorfor noen unge utvikler ulike former for problematferd og skeivutvikling. Videre stilles spørsmålet: Hva henger sammen med hva? De unges bruk av rusmidler drøftes relatert til deltaking, tilhørighet og mestring på ulike sosiale arenaer. Det gjelder foreldre, familie, sosial bakgrunn, skole, fritid og jevnaldermiljø.

I følge forfatteren har vi sett en bemerkelsesverdig utvikling de siste 15 årene. Mens voksenbefolkningen i Norge drikker mer og mer, har de unges rusbruk gått ned. Hva har skjedd med ungdomskulturene? Hvordan har oppvekstsituasjonen forandret seg? Hva har skjedd med voksenrollen i det moderne samfunnet?

Tormod Øia er sosiolog og forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), og kan vise til en omfattende forsknings- og publiseringsvirksomhet knyttet til ulike sider av ungdoms oppvekstvilkår.

 

Gå til mer informasjon om boka >> Cappelen Damm

Les også rapport fra NOVA >> Ungdata. Nasjonale resultater 2010-2012

Skrevet av:
Tormod Øia

Publisert:
21.11.2013

2013@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Lorem ipsum dolor sit amet, meis maiestatis pri et. Duis dolor lobortis at eos, sapientem hendrerit mei ex. Id dicat scripta cum, pericula adolescens in vix.