There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
forebygging.no
Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: b76xd2
(Skriv inn koden over.)

 

Nedgang i alkoholrelaterte dødsfall de siste årene.

Antall alkoholdødsfall går ned, mens antallet narkotikadødsfall holder seg stabilt. Det viser 2012-tallene for rusmiddelrelaterte dødsfall, publisert av Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Antall alkoholdødsfall har hatt en nedadgående trend de siste 15 år. Fra 1996 til 2012 falt antall alkoholdødsfall med 25 prosent, men det har også vært perioder med stagnasjon og økning. I 2012 ble det registret totalt 331 alkoholrelaterte dødsfall i Norge. Av de døde var 250 menn (76 prosent) og 81 kvinner (24 prosent). Definisjonen av alkoholdødsfall omfatter i hovedsak sykdommer knyttet til langvarig og høyt alkoholinntak.

Den vanligste dødsårsaken ved alkoholdødsfall var psykisk lidelse og atferdsforstyrrelse av alkohol (46 prosent). Kronisk sykdom i lever var også vanlig (40 prosent). Forgiftning av alkohol var dødsårsak for 11 prosent av de døde. Figur 1 viser hovedtrekk for dødsårsaker de siste 10 år.

Figur 1 Dødsårsaker 2003 – 2012. Alkoholdødsfall. Prosent
 

Når det gjelder antall narkotikarelaterte dødsfall har utviklingen vært relativt stabil. 246 narkotikadødsfall ble registrert i Norge i 2012. Av de døde var 185 menn (75 prosent) og 61 kvinner (25 prosent). Utvalg av dødsårsaker for narkotikadødsfall er i henhold til EUs narkotikabyrå sin definisjon. Definisjonen omfatter dødelige forgiftninger ved bruk av narkotiske stoffer samt dødsfall knyttet til narkotikabruk ved psykisk lidelse og atferdsforstyrrelse/avhengighet.

Narkotikadødsfallene skyldes i hovedsak inntak av heroin (26 prosent), naturlige opiater fra legemidler (21 prosent) og metadon (24 prosent). Syntetiske opioider var registrert som dødsårsak ved 7 prosent av dødsfallene. I 2012 var det to dødsfall som skyldes cannabis. Det er første gang siden 2004 at cannabis er registrert som dødsårsak.

Det er uklart om stoffene som forårsaket dødsfallet var legalt forskrevet av lege (som for eksempel metadon i legemiddelassistert rehabilitering) eller kjøpt illegalt. Etter 2009 har det vært en halvering av dødsfall med heroinbruk som dødsårsak, mens metadondødsfall øker.

 

Les mer om saken >> sirus.no

 

 

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
30.12.2013

2013@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Lorem ipsum dolor sit amet, meis maiestatis pri et. Duis dolor lobortis at eos, sapientem hendrerit mei ex. Id dicat scripta cum, pericula adolescens in vix.