There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
forebygging.no
Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 565x2p
(Skriv inn koden over.)

 

Mer alkoholbruk blant gravide med angst og depresjon

Kvinner med tendens til å oppleve hyppige og negative følelser som stress, angst og depresjon har økt risiko for å drikke alkohol under graviditeten. Det viser en studie fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Studien baserer seg på den norske mor og barn- undersøkelsen (MoBa). MoBa er en studie der Folkehelseinstituttet totalt har rekruttert mer enn 100 000 gravide kvinner i årene 1999-2008. Både biologiske prøver og data fra spørreskjema er samlet inn allerede fra 17. svangerskapsuke. I denne konkret studien er 60 000 gravide kvinner fra MoBa-undersøkelsen inkludert.

Forskerne bak denne studien ønsket å undersøke i hvilken grad negativ affektivitet økte risikoen for alkoholbruk under graviditeten. Negativ affektivitet er et stabilt personlighetstrekk som henger sammen med en økt tendens til å oppleve hyppige og sterke negative følelser som angst og depresjon.

Resultatene viste at negativ affektivitet økte risikoen både for et lavt og et høyt forbruk av alkohol under graviditeten. Et lavt alkoholinntak ble definert som 0.5 til 2 alkoholenheter drukket 1-4 ganger per måned, mens et høyt forbruk (såkalt «binge drinking») ble definert som inntak av 5 eller flere alkoholenheter på en gang. Kvinner med hyppige og negative følelser som stress, angst og depresjon viste seg å ha mer enn doblet risiko for å drikke mer enn 5 alkoholenheter på en gang i løpet av graviditeten. Analysene viser også at svært få kvinner, bare 7 prosent, følger myndighetenes anbefalinger om å avstå totalt fra alkoholbruk fra det tidspunktet de prøver å bli gravide.

I følge forskerne er en graviditet forbundet med hormonelle og kroppslige endringer. I tillegg til dette er mange kvinner også bekymret for fremtiden som nybakt forelder. Dette kan oppleves som stressende, kanskje spesielt for kvinner med høy negativ affektivitet, noe som kan føre til alkoholbruk.

 

Få tilgang til artikkelen i tidsskriftet >> Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica

Les mer om saken >> fhi.no

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
13.11.2013

2013@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Lorem ipsum dolor sit amet, meis maiestatis pri et. Duis dolor lobortis at eos, sapientem hendrerit mei ex. Id dicat scripta cum, pericula adolescens in vix.