There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
forebygging.no
Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 672101
(Skriv inn koden over.)

 

Hva er sammenhengen mellom dopingbruk, bruk av narkotiske stoffer og kriminalitet?

«Russisk rulett» er et nyhetsbrev om bruk av anabole steroider og andre prestasjonsfremmende preparater utenfor den organiserte idretten. Hovedtema i denne utgaven er sammenhengen mellom dopingbruk, bruk av narkotiske stoffer og kriminalitet.

Russisk Rulett gis ut av Kompetansesenter rus, Oslo (KoRus-Oslo), og kommer ut 2 ganger i året. I denne utgaven kan man blant annet lese om at Sverige nettopp har kommet med egne retningslinjer for hvordan man innenfor helsevesenet skal oppdage dopingbruk og gi et så godt helsetilbud til dopingbrukere som mulig. Russisk Rulett har også en reportasje fra et seminar i forbindelse med at Dopingtelefonen markerte sitt tiårsjubileum.

Når det gjelder dopingbruk blant ungdom, peker studier i retning av at det er en sammenheng mellom doping og bruk av narkotiske stoffer, men resultatene er ofte til dels motstridende og er avhengig av hvilke stoffer som blir brukt. Steroidbruken er blitt hevdet å henge sammen med et mål om å oppnå et bedre utseende og dermed bli mer seksuelt attraktiv i en sosial setting. Dopingbruk er også blitt sammenlignet med annen narkotikarelatert ungdomskultur. Ungdom som bruker anabole steroider har vist seg å ha risikoatferd på flere områder. Ofte viser dette seg i forhold til høyt alkoholforbruk, bruk av narkotiske stoffer og kriminalitet.

Hos noen brukere av anabole androgene steroider, kan det se ut som om bruken av steroider sammen med trening og fokus på kosthold kan ha en modererende effekt i forhold til en livsstil preget av rusmisbruk og kriminalitet. På den andre siden har man undersøkelser som peker i retning av at dopingbruk er en del av en livsstil preget av kriminalitet og bruk av narkotiske stoffer. Dette peker i retning av at man blant dopingbrukere kan finne et gjennomgående problemkompleks preget av rus, kriminalitet og psykiske problemer. Muligens kan man også finne en større utbredelse av annen risikoatferd blant brukere av doping.

Imidlertid vil det være for enkelt å si at bruk av dopingmidler automatisk vil medføre et problemfylt liv preget av rus og kriminalitet. Dopingbruken finnes blant personer som bruker narkotiske stoffer og har en kriminell livsstil. Motivene for å bruke doping kan muligens finnes igjen i ulike tilnærminger til effektene av dopingmidlene og i forhold til hvilken plass dopingmidlene får i den enkeltes liv. Det er samtidig også viktig å huske på at ikke alle brukere vil oppleve problemer knyttet til sin bruk eller at all bruk behøver å bli kronisk eller medføre store problemer for den enkelte bruker og hans omgivelser.

 

Les hele nyhetsbrevet >> Russisk Rulett, årgang 3, nummer 6

Gå til >> dopingtelefonen.no

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
18.12.2013

2013@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Lorem ipsum dolor sit amet, meis maiestatis pri et. Duis dolor lobortis at eos, sapientem hendrerit mei ex. Id dicat scripta cum, pericula adolescens in vix.