There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
forebygging.no
Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 5270w5
(Skriv inn koden over.)

 

Foreldre oppfordres til å være i beredskap når ungdommene er ute på byen

Jula er en tid for god mat, sosialt fellesskap og festligheter, både for ungdom og voksne. Samtidig melder politiet om mye fyll og vold i hele landet denne romjula, og dette gjelder også ungdom under 18 år. Ungdomsforeldre oppfordres til å være i en eller annen form for beredskap når ungdommene er ute på livet, både i jula og ellers i året.

Det hender at ungdommene må ha hjelp og bistand av sine foreldre. Alt for ofte opplever politiet da at foreldrene ikke kan komme og hente eller hjelpe ungdommene fordi de selv er beruset. Dette burde være unødvendig, sier Politioverbetjent Sivert Rannem i Nord-Trøndelag politidistrikt til TA. Han oppfordrer alle foreldre som har ungdom ute på livet om å ha en eller annen form for beredskap.

Gjennom kvelds- og nattetimene natt til tredje juledag har flere personer havnet i klammeri med både utelivsbetjeningen, folk på byen og politiet. De fleste forholdene antas å være i forbindelse med høyt alkoholinntak, og mange er sanseløst beruset. Resultatet er at politi og andre etater er nødt til å prioritere disse oppgavene, og opptar mye av samfunnets beredskap som skulle ha vært forbeholdt andre ting enn selvpåført rus (vg.no).

For de som er under 18 år, har foreldrene stor betydning både som forbilder og forebyggere. Som forelder har man en helt sentral rolle og kan være med på å utsette debutalderen og begrense alkoholbruken til barna. Måtehold er viktig, og det er også et viktig å huske på at det er ulovlig å gi, skjenke, overdra eller selge alkohol til personer under 18 år.

Helsedirektoratet har utarbeidet fem råd om alkohol til foreldre som har en tenåring i huset: Ikke gi alkohol til ungdom under 18 år, snakk med andre foreldre om felles mål og grenser, tenk igjennom egne grenser, vis at du bryr deg om tenåringen din og sett tydelige grenser – vis omsorg. Når barna blir så store at de er ute i helgene eller i romjula, kan det være lurt å være i stand til å kunne hente dem hvis noe skulle skje. Kanskje dette betyr at foreldre må begrense sitt eget alkoholforbruk eller gjøre avtaler med andre voksne om for eksempel henting?

 

Les mer om foreldres betydning og rolle på nettstedet >> settegrenser.no

Se og hør foredrag fra konferansen >> foreldrerollen i rusforebyggende arbeid  (i forhold til saken ovenfor anbefales spesielt innlegget til Arne Klyve med samme tittel som konferansen).

 

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
27.12.2013

2013@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Lorem ipsum dolor sit amet, meis maiestatis pri et. Duis dolor lobortis at eos, sapientem hendrerit mei ex. Id dicat scripta cum, pericula adolescens in vix.