There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
forebygging.no
Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 2dqy4t
(Skriv inn koden over.)

 

Fokus på alkoholbruk blant eldre

Alkoholkonsumet i voksenbefolkningen i Norge øker, og økningen er størst i aldersgruppen 66- 79 år. For de fleste er alkoholinntaket så lite at det er uproblematisk. Det at en del drikker mye, relativt ofte, og kanskje i sammenheng med medikamenter er bekymringsfullt. I løpet av 2013 er det startet opp flere forskningsprosjekt, hvor målet er å få bedre kunnskap om hvordan man kan forebygge rusproblemer hos de eldre.

Nye generasjoner eldre har et annet forhold til alkohol enn før. Selv om de drikker mindre i løpet av et år enn yngre voksne, drikker de like ofte. Som med andre vaner tar de rusvanene med seg inn i alderdommen.

Når man blir eldre, tåler man mindre alkohol. En årsak er at kroppsvæskemengden blir mindre, og man får høyere alkoholkonsentrasjon i blodet når man drikker. Det kan føre til koordinasjonsproblemer ved lavere doser alkohol enn før, og risikoen for fall og skader øker. De eldste eldre er ekstra utsatt på grunn av sviktende helse og en uheldig sammenblanding av alkohol og legemidler. Alkohol kan dessuten påvirke effekten av mange legemidler og kroppens omsetning av dem. Alkohol forsterker dessuten søvnproblemer og symptomer på nedstemthet og angst.

I et innlegg i BT setter Linn-Heidi Lunde fokus på bruk av alkohol blant eldre. Hun er førsteamanuensis ved Institutt for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen og psykologspesialist ved Avdeling for rusmedisin, Haukeland universitetssykehus. I følge Lunde er risikofylt og skadelig bruk av alkohol blant eldre et skjult problem. Vi har begrenset kunnskap om norske forhold, men internasjonale studier viser at eldre i mindre grad enn yngre forteller om alkoholvanene sine. Det kan henge sammen med at rusproblemer er forbundet med større skam hos eldre.

Det er flere utfordringer knyttet til å oppdage risikofylt alkoholbruk blant eldre. At mange bor alene kan være en årsak til at rusproblemer ikke oppdages. Helsearbeidere kan lettere overse risikofylt og skadelig drikking og medisinbruk hos eldre sammenlignet med hos yngre. De tenker gjerne at det er forståelig på grunn av livssituasjonen den eldre er i. Skadelig alkoholbruk hos eldre fremstår gjerne på andre måter enn hos yngre, og kan være maskert av fysisk og psykisk sykdom. Det gjør det enda vanskeligere å oppdage.

I følge Lunde har fastleger og andre i helsevesenet en jobb å gjøre. De må våge å ta opp temaet med den eldre, informere om skadevirkningene som et risikofylt drikkemønster innebærer, og hva som kan gjøres for å endre uheldige alkoholvaner.

For å øke kompetansen hos helsearbeidere, starter Avdeling for rusmedisin og Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen et forskningsprosjekt rettet mot eldre over 60 år. Tidligere i år har også Alderspsykiatrisk forskningssenter i Hamar starter opp et forskningsprosjekt sammen med 11 andre sykehus i landet der de skal finne ut konsekvensene av økende alkoholbruk blant eldre. Også andre forskningsmiljøer i Norge har satt fokus på tema eldre og rus.

 

Les mer om eldre og alkohol >> BT.no

Se informasjonsvideo og les om nettverk eldre og rusbruk i Oslo >> tidligintervensjon.no

Gå til kunnskapsoppsummeringen >> Eldre, alkohol og legemiddelbruk

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
23.12.2013

2013@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Lorem ipsum dolor sit amet, meis maiestatis pri et. Duis dolor lobortis at eos, sapientem hendrerit mei ex. Id dicat scripta cum, pericula adolescens in vix.