There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
forebygging.no
Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: 122240
(Skriv inn koden over.)

 

En av fem psykisk syke unge har blitt mobbet

En ny norsk studie viser en sammenheng mellom mobbing og psykisk sykdom blant unge. Hanne Hoff Hansen og Cecilie Edh Hasselgård går siste året på medisinstudiet, og er hovedforfatterne bak en ny studie som viser en sammenheng mellom mobbing og psykisk sykdom blant unge.

Målsettingen var å undersøke om mobbende atferd kunne assosieres med psykiske lidelser og velvære i skolen. Undersøkelsen er en del av Hel-BUP-studien ved St. Olavs Hospital i Trondheim og hadde nesten 700 deltakere. Studien er forhåndspublisert på nett i Nordic Journal of Psychiatry.

Det viser seg at 19 prosent av ungdom med psykisk sykdom oppgir å ha blitt mobbet ofte eller veldig ofte. Over halvparten av deltakerne oppgir at de iblant har blitt mobbet. Totalt 13 prosent av deltakerne opplyser å ha mobbet andre av og til eller veldig ofte.

Resultatene har ifølge hovedforfatterne ikke bare overrasket dem, men også veilederne på studien, førsteamanuensis ved NTNU, Anne-Marit Undheim og prosjektleder for Hel-BUP, Marit Indredavik. Forskerne hadde en mistanke om at det var økt forekomst av mobbing hos ungdom med psykiske lidelser, men var overrasket over den høye frekvensen. Resultatene skiller seg veldig fra andre studier som er gjort om mobbing, men disse har ikke tatt for seg psykisk syke pasienter. Et annet uventet resultat var at det var så få mobbere i studien. Tidligere studier har nemlig vist at ungdom som mobber andre også har store problemer, derfor trodde forskerne at de kom til å finne flere mobbere i gruppen. Hansen tror det kan ha sammenheng med at mobberne har diagnoser som håndteres i kommunehelsetjenesten, og ikke av spesialisthelsetjenesten.

At det er så få mobbere blant deltakerne, er ifølge mobbeforsker Olweus lite overraskende. Mobbere har vanligvis ikke problemer med angst eller dårlig selvbilde. De søker heller ikke hjelp for slike problemer, men kan ofte komme i kontakt med barnevern, politi og rettsvesen.

Det er gjort et stort antall nasjonale og internasjonale studier om mobbing. På grunnlag av denne forskningen kan det slås fast at det å bli utsatt for systematisk mobbing er en direkte årsak til en rekke mentalhygieniske, sosiale, og sannsynligvis også fysiske problemer. Ikke bare på kort, men også og på lang sikt, sier mobbeforsker Dan Olweus til NRK.

Les mer om saken >> nrk.no

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
02.12.2013

2013@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Lorem ipsum dolor sit amet, meis maiestatis pri et. Duis dolor lobortis at eos, sapientem hendrerit mei ex. Id dicat scripta cum, pericula adolescens in vix.