There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
forebygging.no
Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: t1jt12
(Skriv inn koden over.)

 

Alkoholopinioner i Norden – publikasjon fra Nordens velferdssenter

Fire av fem nordiske land har tradisjonelt hatt en restriktiv alkoholpolitikk med statlig monopol, høye priser og reklameforbud. De siste tretti årene har det skjedd en betydelig endring i alkoholpolitikken, noe som blant annet har sin årsak i EU og andre økonomiske, politiske og sosiale spørsmål.

Alkoholen er blitt lettere tilgjengelig, alkoholprisene er satt ned samtidig som alkoholkonsumet og de alkoholrelaterte skadene har økt. Hvordan har disse endringene påvirker befolkningens holdninger og meninger? Hvordan fremmer de ulike partene i debatten sine meninger om eksempelvis pris, reklame og tilgjengelighet? Disse spørsmålene belyses i en ny publikasjon fra Nordens velferdssenter, som baserer seg på flere vitenskaplige artikler presentert i tidsskriftet Nordic Studies on Alcohol and Drugs.  I tillegg har forfatterne av denne publikasjonen blant annet intervjuet noen nordiske beslutningstakere om deres syn på utviklingen og opinionens rolle i dette.

De klassiske hjørnesteinene i alkoholpolitikken (begrenset tilgang, høye priser og alkoholmonopol) har måttet vike for en mer liberal alkoholpolitisk linje. Samtidig opplever man blant innbyggerne i både Finland, Sverige og Norge en større støtte for en mer restriktiv alkoholpolitikk. Også på Island finner man stabil befolkningsmessig støtte for den nåværende restriktive politikken. Danmark skiller seg ut fra de andre nordiske landene med at det aldri har vært støtte for de klassiske hjørnesteinene i alkoholpolitikken, dette til tross for at et økende antall mener at ungdom i Danmark drikker for mye og konsekvensene av økende alkoholbruk er bekymringsfull.  Flertallet av danskene mener at alkoholkonsum er en privat sak, hvor enkeltmenneskets egen kontroll og selvdisiplin er det viktigste.

Det er vanskelig å finne en enkelt årsak til hvorfor de fleste innbyggerne i Norden ønsker en mer restriktiv alkoholpolitikk. Høyere konsum fører også til at de alkoholrelaterte skadene blir mer tydelige. En større del av befolkningen har selv opplevd konsekvenser av høyt alkoholbruk i egen familie og vennekrets, samt at det har vært fokus på konsekvensene i media. En annen forklaring kan være endringer i folks verdier og holdninger, eller en bedre kunnskap om effekten av kontrolltiltakene.

 

Les publikasjonen >> Alkoholopinioner i Norden

Bestill publikasjonen >> Nordens Välfärdscenter

Skrevet av:
Redaksjonen

Publisert:
13.01.2014

2013@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Lorem ipsum dolor sit amet, meis maiestatis pri et. Duis dolor lobortis at eos, sapientem hendrerit mei ex. Id dicat scripta cum, pericula adolescens in vix.