There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
forebygging.no
Lukk
Tips en venn:
Ditt fornavn:

Din e-post adresse:
Ditt etternavn:

Din venns e-post adresse:
Din melding / beskjed / kommentar:

(URL til siden blir automatisk lagt inn i e-post meldingen.)

Kode: k57je1
(Skriv inn koden over.)

Jeg lurer på en del saker om vannpipe, tobakk til pipa og skadevirkninger ved slik røyking.

Spørsmål: forts.
Det røykes en del vannpipe i ungdomsmiljøet i byen jeg bor i, både blant 15 åringer og eldre ungdom.
Er det lovlig å selge vannpipe i Norge? Hvis ikke – er det lovlig å ta det med inn i landet?

Jeg har forstått at det røykes frukttobakk. Hva er frukttobakk? Selges det i Norge, og er det skadelig å røyke frukttobakk i vannpipe?
Hvis det ikke er lovlig å selge frukttobakk i Norge, hva skjer da hvis man blir tatt i tollen med frukttobakk i bagasjen?
Hvilken annen type tobakk bruker man i vannpipe? Er det mer skadelig å røyke tobakk i vannpipe enn som sigaretter?

---------------------------------------------------------------------------------

Svar:

Vannpiper er en type piper som særlig brukes I Midt-Østen. De består av en skål som tobakken plasseres i. Denne er ofte laget av keramikk. Tobakken tennes gjerne med glødende kull, og røyken suges gjennom en beholder med vann og inhaleres gjennom lange rør. 

I praksis er vannpiper ganske enkelt et instrument for tobakksrøyking slik vanlige piper er. Det foreligger ikke forbud mot produksjon eller innførsel av vanlige piper eller vannpiper og heller ikke mot salg.

Vannpipetobakk er vanlig tobakk som er tilsatt ulike former for fruktsirup, eventuelt urteblandinger. Nikotininnholdet varierer. Vannpipetobakk selges ikke i Norge, og import er nylig blitt forbudt etter forskrift om forbud mot nye tobakks- og nikotinprodukter. Røykingen vil falle inn under reguleringsbestemmelsene om hvor det kan røykes. Mange steder er bruken av enhver form for tobakk forbudt. Den som ønsker å importere vannpipetobakk må søke om dispensasjon og dokumentere at denne tobakken er vesentlig mindre helsefarlig enn andre tilsvarende produkter.

Skadeligheten avgjøres av innholdet av nikotin og av andre stoffer. Det hevdes iblant at nikotininnholdet blir så lavt at bruken er ufarlig. Dette er  ikke riktig, særlig fordi man ofte røyker svært lenge av gangen, og fordi innholdet av tjære er betydelig. Frukttilsettingen kan dessuten være skadelig, særlig dersom innholdet av urter omfatter skadelige stoffer. Det er også mulig at bruken av glødende kull til tenning kan medføre økt innholdet av kulloksyd. Det er vanskelig å sammenlikne faregrad  med andre former for tobakksrøyking fordi bruken, mengdeforholdene, nikotininnholdet og innholdet av tjærestoffer varierer. I praksis vil antakelig bruk av vannpiper i ungdomsmiljøer være en begynnelse på eller fortsettelse av tobakksrøyking.  Bruken blir vel dessuten lett en slags ritualer som kan øke nysgjerrighet for andre former for røyking, slik som hasjrøyking. 

 

Helge Waal

 

Les mer om vannpiper >> helsedirektoratet.no og helsenorge.no

 
2013@forebygging.no    Redaktør: Beate Steinkjer

Lorem ipsum dolor sit amet, meis maiestatis pri et. Duis dolor lobortis at eos, sapientem hendrerit mei ex. Id dicat scripta cum, pericula adolescens in vix.